Credit Management Award

Rob Mentasti (1969) begon zijn loopbaan in order to cash bij NMB Heller (nu ING Commercial Finance). Van hieruit stapte hij over naar een klant (Salty Dog) waar hij als credit manager aan de slag ging. In deze en latere functies kwam hij alle bottlenecks tegen die in bedrijfsprocessen kunnen optreden. Rob’s visie is dat knelpunten in (klant)processen snel verholpen kunnen worden als alle processen in de keten transparant zijn. 

Volgens Rob is een credit manager een relatiebeheerder pur sang en dienen zij ook het initiatief te nemen transparantie te bewerkstelliggen. Zijn zienswijze mocht Rob bij Salty Dog in de praktijk brengen. Als manager customer services stuurde Rob alle operationele afdelingen aan, inclusief het logistieke proces. Voor een scriptie over dit onderwerp voor de Certified Credit Manager (CCM) opleiding van de VVCM (Vereniging voor Credit Management) ontving Rob in 1998 de Credit Management Award. Rob is vanaf 1999 actief als interimmer (deels in loondienst) met een focus op het optimaliseren van werkkapitaal en processen. In 2002 is Rob als hoofd operations in dienst getreden bij toenmalig opdrachtgever, PCM Uitgevers (nu Persgroep) met krantentitels als de Volkskrant en NRC Handelsblad. In dezelfde periode heeft Rob een Executive MBA programma gevolgd bij het IBO in Zeist.  

Medio 2005 heeft Rob PCM Uitgevers verlaten en gekozen voor consultancy op het gebied van order-to-cash (O2C) en purchase to pay (P2P) optimalisatie trajecten bij Atos Consulting. Hier bleek al snel dat zijn hart meer lag bij het direct aansturen van mensen en processen en niet enkel bij het adviseren. Reden voor hem om weer als interimmer aan de slag te gaan waarbij hij zijn passie voor het verbeteren van teams en processen weer ten volle kan inzetten.

Als interimmer heeft hij de afgelopen jaren opdrachten vervuld bij o.a. ING Bank, Achmea, Alliander en AkzoNobel die op het vlak van credit management en/of elektronisch factureren lagen. Bij Achmea was hij verantwoordelijk voor het hele credit collections & billing proces van de zorgverzekeringen voor de verschillende labels. Voor AkzoNobel was hij als Proces Manager verantwoordelijk voor outsourcing van O2C activiteiten van een aantal landen naar een outsourcing partner (BPO). Momenteel is Rob bezig met een opdracht bij mediabedrijf GroupM (onderdeel van WPP) op gebied van Finance Transformation.

Zijn werkwijze laat zich als volgt samenvatten:

  • Snelle analyses
  • Structurele oplossingen
  • Betrouwbaar
  • Transparant
  • Direct
Sluit Menu